Drie video's

Dit artikel hoort bij: Panorama Nederland in de Praktijk 1: Solidariteit

Door de bril van ...

In de praktijk

In de rubriek Door de bril van nemen we een kijkje bij verschillende projecten en initiatieven. Zij brengen Panorama Nederland in de Praktijk. Voor deze editie gingen we op bezoek bij de Bloemkoolburenbond in Almere Haven, de Michi-Noeki's in de Haagse Bomenbuurt en de boerderij van de familie Huis in 't Veld vlakbij Deventer.

Scroll telkens door naar beneden om bij het volgende item te komen.

De Bloemkoolburenbond

Peter van Assche van Bureau SLA werkt momenteel aan Bloemkoolburenbond in Almere Haven. Dit project beoogt een intelligenter samenspel tussen zorg, wonen, regie, ruimte en geld en baseert zich daarbij op het eeuwenoude principe van het hofje.

De Bloemkoolburenbond is een van de winnaars van Who Cares. Deze ontwerpprijsvraag is in 2017 uitgeschreven door het Atelier Rijksbouwmeester, de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en stichting Humanitas. In deze prijsvraag gingen ontwerpers samen met bewoners en zorgprofessionals op zoek naar nieuwe vormen van wonen en zorg. Who Cares is uitgegroeid tot een actief netwerk.

Scroll door voor het volgende item.

Michi-Noeki

Irene Edzes van Vollmer en partners heeft naar het Japanse Michi No Eki voorbeeld Michi-Noeki ontwikkeld. Op strategische plaatsen in de Bomenbuurt in Den Haag worden zogenoemde Michi-Noeki halteplaatsen ingericht: een informele plek waar je naar de wc kunt, een kopje koffie kunt drinken, met vragen terecht kunt en waar een luisterend oor wordt geboden.

De routes tussen de haltes zijn goed begaanbaar voor mensen die slecht ter been zijn en wijkbewoners kunnen elkaar zo op een laagdrempelige manier ontmoeten. Dit komt de sociale cohesie in de wijk ten goede.

Michi-Noeki is een van de winnaars van Who Cares. Deze ontwerpprijsvraag is in 2017 uitgeschreven door het Atelier Rijksbouwmeester, de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en stichting Humanitas. In deze prijsvraag gingen ontwerpers samen met bewoners en zorgprofessionals op zoek naar nieuwe vormen van wonen en zorg. Who Cares is uitgegroeid tot een actief netwerk.

Scroll door voor het volgende item.

Melk & Noot

Rick en Arjuna Huis in ’t Veld vormen de zesde generatie Huis in ’t Velds die even ten westen van het dorp Lettele de Melkbrouwerij runnen. In samenwerking met Charlotte van der Woude van MTD Landschapsarchitecten ontwikkelden ze het plan ‘Melk & Noot – een fijnschalig landschap’. Rick en Charlotte hielden zich onder andere bezig met de vraag hoe je de kloof tussen stad en platteland kunt verkleinen.

Melkbrouwerij was een van de prijswinnaars van Brood & Spelen. Deze ontwerpprijsvraag deed in 2018 een beroep op boeren en ondernemende grondeigenaren: ontwikkel samen met ontwerpers en anderen met vernieuwende ideeën perspectieven voor het platteland. Radicale, realistische en realiseerbare voorstellen voor de grote opgaven waar het landelijke gebied voor staat.

Meer weten over Brood en Spelen? Kijk op de website.