Beeldverslag

Dit artikel hoort bij: Panorama Nederland in de Praktijk 1: Solidariteit

Achter de voordeur

Tekst College van Rijksadviseurs
Foto Ilja Meefout

In deze rubriek bieden we talentvolle jonge makers een podium. Rijksbouwmeester Floris Alkemade vroeg fotograaf Ilja Meefout aan de slag te gaan met het thema solidariteit.

"Kijk achter de voordeur. Dan zie je de verschillen, maar zeker ook de overeenkomsten. "

Inclusieve stad

“Het werken aan een inclusievere stad heeft een uitzonderlijk sterke culturele dimensie. Een zoektocht waarbij het opdoen van ervaring, experimenteren en een dosis lef om de buiten de gebaande paden te stappen een voorwaarde is. Daarom is het goed om verder te kijken dan wat je in eerste instantie ziet. Kijk achter de voordeur. Dan zie je de verschillen, maar zeker ook de overeenkomsten," aldus Rijksbouwmeester Floris Alkemade.

Bijlmermeer

Fotograaf Ilja Meefout is opgegroeid in de Bijlmermeer in Amsterdam-Zuidoost. Zijn foto’s kenmerken zich door een verstilde eenvoud, die het onderwerp op een authentieke manier weergeven.

“In deze serie heb ik geprobeerd om de diversiteit aan woningen in de Bijlmermeer te laten zien. Veel mensen denken bij de Bijlmer vooral aan flats. De afgelopen 25 jaar is er veel van de oude Bijlmermeer gesloopt of gerenoveerd, waardoor het woningaanbod veel diverser is dan eerst. Bijvoorbeeld originele honingraat flats, gerenoveerde flats, nieuwe hoogbouw, oude laagbouw, nieuwe laagbouw. Op de foto’s zie je zowel de verschillenden typen woningen, als de mensen die er wonen.”

Bekijk de fotoserie in onderstaande slider:

Kleiburg

Desi, Kleiburg

Groenhoven

Joey, Groenhoven

Gravenstein

David, Gravenstein

Kelbergen

Theresa, Kelbergen

De Kameleon

Ruann & Thalita, De Kameleon

Inclusief: gemengde wijk is goed voor iedereen

Rijksadviseur Daan Zandbelt schreef een column over de toegevoegde waarde van gemengde wijken. ‘Een Amerikaans onderzoek naar hoe kansenongelijkheid te vermijden, kwam tot een interessante conclusie: het is niet erg als je ouders minder opleiding of inkomen hebben. Dat wordt pas een probleem als geen enkel kind in je klas of straat ouders heeft met een ander perspectief op het leven.’ Je leest de column hier.