Beeldverslag

Dit artikel hoort bij: Panorama Nederland in de Praktijk 2: Nabijheid

Dwars door Nederland

Tekst College van Rijksadviseurs
Foto Yorit Kluitman

In deze rubriek bieden we talentvolle makers een podium. Rijksadviseur Daan Zandbelt vroeg fotograaf Yorit Kluitman om foto’s te maken met het thema Nabijheid.

Daan Zandbelt:

“Nederland is een grootstedelijk systeem met vele relaties tussen steden en het platteland. Zie het als een stad met een mooie, productieve tuin. Nabijheid is de kwaliteit van Nederland als metropool. Die moeten we versterken. We kunnen met de bouw van een miljoen benodigde woningen de monocultuur van eentonige woonwijken doorbreken en de ruimtelijke verscheidenheid in Nederland – tussen stad en land, groei en krimp, groot- en kleinschalig, oud en nieuw, rustig en dynamisch – versterken. Hoe groter het palet waaruit mensen hun leven kunnen samenstellen, hoe groter de concurrentiekracht en leefkwaliteit in Nederland. Bereikbaarheid is hierbij essentieel.”

Yorit Kluitman:

“Nederland is heel klein. Hoewel het in de huidige situatie en met de beperkende maatregelen lastiger is, kan je met een beetje goede conditie en een pak boterhammen zo op de fiets het land doorkruisen. Fiets je niet dan zijn bijna alle plekken in Nederland met het openbaar vervoer te bereiken. Bus, tram, trein of veerpont. Nederland heeft een netwerk aan mogelijkheden om het landschap te ontdekken en de kwaliteiten van het land te verkennen. Je kan in de ochtend vanuit je huis in Eindhoven een wandeling maken in het park, je kan dezelfde middag wat gaan eten in Rotterdam en in de avond van de zonsondergang genieten op het strand. Nederland is klein. Nederland is mooi. In Nederland is alles nabij. Met deze serie heb ik geprobeerd te tonen wat er in Nederland allemaal mogelijk zou zijn in een dag. Een dwarsdoorsnede van het land.”

Bekijk de fotoserie in onderstaande slider.

Stadswandelpark Eindhoven

Centraal Station Rotterdam

Rotterdam Centrum

Witte de Withstraat, Rotterdam

Rotterdam Noord

Molens, Kinderdijk

Lekkerkerk

Nationaal Park De Biesbosch

Bollenvelden, Lisse

Amsterdamse Waterleidingduinen

Zicht op Zandvoort

Langevelderslag

Langevelderslag

Wil je de nabijheid van het Nederlandse landschap zelf ervaren wanneer de RIVM-maatregelen dat weer toelaten?

Zet dan je fiets in de trein en treed in één of twee dagen in de voetsporen van de fotograaf:

Ga met de fiets in de trein van Eindhoven naar Rotterdam → Met de watertaxi naar Krimpen aan de IJssel → Op de fiets naar Kinderdijk → Met de veerpont van Lekkerkerk naar Bergambacht → Van Bergambacht op de fiets via Gorinchem naar Werkendam → Met de pont van Werkendam naar Kop van 't Land → Met de fiets naar Dordrecht CS → Met de trein naar Leiden → Met de fiets naar de bollenvelden bij Lisse → Met de fiets via de waterleidingduinen naar Zandvoort → Op de fiets van zandvoort door de duinen naar de Langevelderslag bij Noordwijk, om daar de zon in de zee te zien zakken.

NB: Tijdens het maken van de fotoreeks zijn de veiligheidsmaatregelen van het RIVM nageleefd.