Verder kijken & lezen

Dit artikel hoort bij: Panorama Nederland in de Praktijk 2: Nabijheid

Ook interessant

Tekst College van Rijksadviseurs
Foto Soft City Building Density for Everyday Life, David Sim

Blijf zoveel mogelijke thuis! Een heldere boodschap die leidt tot bijzondere taferelen: leegte in de stad, in de treinen, op de snelwegen en op de luchthavens. Maar nu het leven zich vooral thuis afspeelt, betekent het niet dat het denken ook stil staat. Deze periode biedt velen juist ruimte voor reflectie. Op deze pagina vind je kijk- en luistertips voor thuis, recent en uit de oude doos, die je in deze tijd inspiratie en nieuwe inzichten kunnen geven.

Ruimte voor fietsers in Milaan

Milaan heeft grootste plannen om het gebruik van de fiets te stimuleren zodra de lockdown is opgeheven. De stad legt een netwerk van nieuwe fietspaden aan. En dat kan heel snel gaan. De eerste fietsstroken moeten volgende maand al met afwijkende kleuren en tekens op de weg zijn aangegeven. Tegelijk wordt er gewerkt aan de herinrichting van straten, om afgeschermde fietspaden aan te leggen tussen het trottoir en parkeerplaatsen. Het coronavirus dwingt ons om anders te kijken naar onze stad, zegt de Milanese wethouder Marco Granelli in het NRC.

Lees het artikel op NRC.nl.

De Balie, Amsterdam

Kijktip: De toekomst van Nederland

Hoe ziet ons land er in de toekomst uit? Rijksbouwmeester Floris Alkemade ging hierover in De Balie in gesprek met journalist Floor Milikowski. Floris Alkemade publiceerde recent zijn boek De Toekomst van Nederland – De kunst van richting te veranderen. Floor Milikowski, journalist en sociaal geograaf, legde net de laatste hand aan haar boek Een klein land met verre uithoeken, waarin ze een tijdsbeeld schetst van dorpen en steden, bewoners en bestuurders op zoek naar houvast in een veranderende wereld.

Dit gesprek – onder leiding van Tim Wagemakers – is online te zien via De Balie.

Triumph of the City, Edward Glaeser

Kijktip: Edward Glaeser, auteur van het boek Triumph of the City (2011)

Twee jaar geleden ging Edward Glaeser op de Universiteit van Amsterdam in gesprek over zijn boek Triumph of the City  uit 2011. De Professor of Economics van Harvard University vertelt hoe steden ons rijker, slimmer, groener, gezonder en gelukkiger kunnen maken. Hij stelt dat steden een waardevolle manier zijn om innovatie te stimuleren, omdat kennis en vaardigheden eerder zullen verspreiden als ze binnen handbereik zijn.

Terugkijken? Een mooi fragment vind je via deze link.

Ga toch fietsen!

Door een slimme indeling van de openbare ruimte en door fietsers meer ruimte en comfort te geven, kan het fietsgebruik verder groeien zonder dat de nadelen de voordelen gaan overschaduwen. Dat blijkt uit een reeks ontwerpend onderzoeken die in opdracht van het College van Rijksadviseurs en de G4 zijn uitgevoerd. De steden Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag vormden het onderzoeksgebied.

Meer over deze studie lees je online via deze link.

Soft City Building Density for Everyday Life, door David Sim

Leestip: Soft City Building Density for Everyday Life, door David Sim

In zijn boek ‘Soft City’ zet David Sim werkzaam voor Gehl Architects in Kopenhagen, zijn visie op de soft city uiteen. De soft city staat voor eenvoudige, inclusieve, soms eeuwenoude oplossingen, gericht op het prettig samenleven van mensen in steden. Hij benoemt negen criteria voor leefbare stedelijke dichtheid en illustreert dit aan de hand van vele voorbeelden in tekst en beeld. Deze criteria zijn de basiskenmerken van stedelijk ontwerp die volgens hem bijdragen aan duurzame, zelfredzame gemeenschappen met gezondere en gelukkigere mensen. Een mustread!

Je vindt het boek hier

Kijktip: De 1,5 meter samenleving, het nieuwe normaal?

De 1,5 meter samenleving, er wordt veel over gesproken. Wordt dit het nieuwe normaal? Hoe ziet de ontwerpopdracht voor openbare ruimte, kantoren, scholen, culturele centra en stadions eruit nu we afstand moeten houden? Welke oplossingen hebben architecten al bedacht om de stroom van mensen te sturen? Bekijk het gesprek tussen onderzoeker en Lector aan de Universiteit van Amsterdam Martijn de Waal, Architect-eigenaar URBAN ECHOES Jolijn Valk, Architect en partner bij Shift Architecture Urbanism, Oana Rades en rijksbouwmeester Floris Alkemade.

Meer informatie op de website van Pakhuis de Zwijger.

Tot slot ...

Het volgende magazine van Panorama Nederland in de Praktijk verschijnt deze zomer. Vergeet niet om het Panorama in de Praktijk evenement op 24 september alvast in uw agenda te zetten!