
Berno Strootman over rentmeesterschap
In de maanden van coronabeperkingen is weer eens duidelijk geworden hoe zeer wij Nederlanders zijn gesteld op onze landschappen. We fietsen en wandelen er graag, genieten er van vogels, lanen, slootranden en vergezichten, waaien eruit, halen er een frisse neus en maken er ons hoofd leeg.
Grote rijksprojecten kunnen slagen, maar ook ontsporen. Dat is vaak geen onwil, maar gebrek aan inzicht in de verwachtingen van de deelnemende partijen. "Excellente resultaten kan je organiseren, ook in deze tijd. Je moet het alleen wíllen.’
Rentmeesterschap is het prachtige, bijbelse woord dat de zorg voor de aarde uitdrukt. Stewardship klinkt wat prozaïscher, maar belichaamt even goed de gedachte dat die zorg zich niet beperkt tot het hier en nu, maar zich uitstrekt tot de verre toekomst. André Nijhof, hoogleraar duurzaam ondernemen aan Nyenrode, heeft zich verdiept in die intentie achter het streven naar duurzaamheid.
In de rubriek Door de bril van nemen we een kijkje bij verschillende projecten en initiatieven. Zij brengen Panorama Nederland in de Praktijk.
Het hoogheemraadschap van Rijnland krijgt net als andere waterschappen veel voor de kiezen. Bouwplannen, de energietransitie, de droogte. Dijkgraaf Rogier van der Sande is nog steeds blij dat hij en zijn medebestuursleden hun periode zo ongeveer startten met een gesprek in Panorama Nederland. “Het paste naadloos.”
Het project ‘Objectief Nederland - Veranderend landschap 1974 - 2017’ is een herfotografie-project dat de verandering van het Nederlandse landschap van de laatste vier decennia in kaart tracht te brengen.
Op deze pagina hebben vind je informatie over projecten en initiatieven die samenhangen met Panorama Nederland. Graag geven wij tips om na het lezen van dit magazine verder te lezen, te kijken, te luisteren en te denken over het toekomstbeeld van Nederland.