Door de bril van ...

In de praktijk

In de rubriek Door de bril van nemen we een kijkje bij verschillende projecten en initiatieven. Zij brengen Panorama Nederland in de Praktijk. Voor deze editie bezochten we het eeuwenoude landgoed Twickel in Delden, gingen we naar de Veluwe waar het waterschap werkt aan het herstel van de Hierdense Beek en naar IJburg in Amsterdam, waar wooncoörporatie De Warren de woondroom van zijn deelnemers realiseert. 

Scroll telkens door naar beneden om bij het volgende item te komen.

Landgoed Twickel

Vlakbij Delden in Twente ligt landgoed Twickel, bijna zeven eeuwen oud en 4.400 hectare groot. Kenmerkend zijn het kasteel, de historische boerderijen en het kleinschalige coulisselandschap. Een cultuurlandschap waarin bossen met eeuwenoude eiken, heidevelden en vennen, akkers en weilanden omzoomd met houtwallen elkaar afwisselen. Egbert-Jaap Mooiweer, rentmeester van het landgoed en Hester Maij, voormalig gedeputeerde van de provincie Overijssel vertellen hoe de kwaliteiten van dit landgoed worden behouden voor toekomstige generaties.

Pact van Twickel

Landgoed Twickel en lokale overheden werken in het Pact van Twickel samen om de ruimtelijke kwaliteit te versterken. In het kader van dit Pact is bijvoorbeeld het Overpark, dat tegenover het landgoed ligt, opnieuw ingericht, zijn projecten voor beekherstel uitgevoerd en zijn er twee bruggen aangelegd om de verbinding tussen stad en landgoed te herstellen.

Verder lezen over Landgoed Twickel.

Scroll door naar de volgende items over de Hierdense Beek en wooncoöperatie de Warren.

Hierdense Beek

In de Hierdense Beek staat in de winter te veel en in de zomer te weinig water. Daarom werkt het waterschap Vallei en Veluwe aan het herstel van de Hierdense Beek. Dat gebeurt op een natuurvriendelijke manier. Met houtpakketten en grote hoeveelheden zand wordt de beekbodem omhoog gebracht, waardoor het gebied natter wordt.

Dijkgraaf Tanja Klip-Martin en adviseur Maarten Veldhuis leggen in deze video uit hoe deze maatregelen het gebied klimaatbestendiger maken en de natuur een impuls geven. “We zien hier effecten die we niet hadden durven hopen.” 

De Hierdense Beek

Waterschap Vellei en Veluwe werkt samen met Natuurmonumenten en de Universiteit Wageningen aan het beekherstel van de Hierdense Beek. Meer informatie over dit project vind je op de website van het waterschap.

Scroll door naar het volgende item over Wooncoöperatie de Warren.

Wooncoöperatie de Warren

Joey Hodde van wooncoöperatie De Warren en Marije Raap van de gemeente Amsterdam vertellen in deze video hoe in Amsterdam een groep burgers zijn eigen woondroom realiseert: 36 sociale- en middenhuurwoningen op Centrumeiland in Amsterdam.  Joey Hodde: “Alle prikkels vallen op de goede plek: in plaats van dat duurzaamheid iets lastigs is, is het een essentieel onderdeel van het gebouw dat je realiseert.”

Wooncoöperatie de Warren

De Warren is de eerste zelfbouw-wooncoöperatie van Nederland. Een duurzame en sociale wooncoöperatie die 36 sociale- en middenhuurwoningen gaat realiseren op Centrumeiland in Amsterdam. De Warren heeft als ambitie om een betaalbare toekomst te realiseren, waarin ruimte is voor zorg voor elkaar, voor de omgeving en de stad.

Lees meer over wooncoöperatie de Warren.