Verder kijken & lezen

Dit artikel hoort bij: Panorama Nederland in de Praktijk 3: Rentmeesterschap

Ook interessant:

Tekst College van Rijksadviseurs
Foto Kees van de Veen, VPRO, Rob Poelenjee

Hoewel we steeds meer de deur uit mogen en geïnspireerd kunnen raken buiten ons eigen huis, geven wij jullie graag tips om na het lezen van dit magazine verder te lezen, te kijken, te luisteren en te denken over het toekomstbeeld van Nederland. Op deze pagina hebben vind je informatie over projecten en initiatieven die samenhangen met Panorama Nederland.

Naar een nieuw ruimtelijk perspectief voor de landbouw

Hoe staat het nu met deelnemers die in 2018 meededen aan Brood en Spelen? De ontwerpprijsvraag deed een beroep op boeren en ondernemende grondeigenaren om samen met ontwerpers vernieuwende perspectieven voor het platteland te ontwikkelen. Het maakte veel energie los en leverde een rijk palet aan samenwerkingen, ideeën en plannen op. Het College van Rijksadviseurs bleef na de bekendmaking van de winnaars de teams volgen, zowel om hen te ondersteunen als om ervan te leren. Een jaar na het afronden van de prijsvraag is het tijd om met dit advies de balans op te maken.

Lees het advies hier online.

Prijsuitreiking Brood en Spelen

Hoe een coöperatie een dorp weer een hart geeft

Tot 2013 was ’t Olde Heem, midden in het Noord-Groningse dorp Kloosterburen, een ouderwets bejaardentehuis met maar één functie. Maar toen professionele zorgorganisaties het gebouw wilden sluiten – het zoveelste opgegeven bejaardentehuis in die omgeving – namen dorpelingen de zorg op zich. Daar bleef het niet bij. Coöperatie Klooster & Buren zorgt inmiddels ook voor kleine kinderen, mensen met een beperking en voor de verduurzaming van oude gebouwen en tuinen in het dorp. Een mooi voorbeeld van bewoners met een langetermijnperspectief voor hun dorp.

Lees dit inspirerende artikel in de Trouw.

Klokhuis: wat doet een landschapsarchitect?

Het educatieve kinderprogramma legt uit wat een landschapsarchitect nu precies doet. Verslaggever Janouk gaat op pad met landschapsarchitect Kees, die haar meeneemt naar het Máximapark in Leidsche Rijn, Utrecht. Hoe is het ooit bedacht en wat is het geworden?

Bekijk de uitzending hier online.

Boerderij van de Toekomst

Agrarisch ondernemers en andere partijen met interesse in kringlooplandbouw kunnen zich de komende jaren laten inspireren bij Boerderij van de Toekomst. Deze 105 hectare grote proeflocatie van Wageningen University & Research (WUR) is dit voorjaar ingericht als akkerbouwbedrijf volgens agro-ecologische principes en met gebruik van de nieuwste technologie. Zo wil de WUR bijdragen aan de transitie naar een nieuw bedrijfsmodel dat boeren en tuinders in staat stelt hun gewassen op een duurzame wijze te telen, met een positieve impact op de biodiversiteit en leefomgeving.  

Meer weten? Bezoek de website van de WUR.

Boerderij van de Toekomst © Oane de Hoop

Kijktip: Houtbouwers

Nederland staat voor een paradoxale opgave: meer bouwen en minder uitstoten. Om de woningnood op te lossen moeten er in 2030 één miljoen woningen worden gebouwd, maar het huidige bouwen met beton overschrijdt de milieunormen. Als we op de huidige manier doorbouwen met cement, beton en staal komt bij de bouw van 1 miljoen nieuwe woningen ongeveer 55 miljoen ton CO2 vrij. Is houtbouw de oplossing?

Bekijk deze interessante documentaire van VPRO Tegenlicht over houtbouw.

Tegenlicht: Houtbouwers © VPRO

Leestip: Caspar Loopt

Nu veel Nederlands deze zomer in eigen land op vakantie gaan, past een boek over het Nederlandse landschap vast nog wel in de reisbagage. In het voorjaar van 2017 vertrok Caspar Janssen uit Amsterdam voor een voettocht van anderhalf jaar door Nederland. Lopend door Nederland probeerde hij het veranderende landschap te verklaren. Waarom verdwenen sloten, houtwallen, bloemrijke weilanden en bomensingels? Waarom liep hij door muren van mais en door lege polders met raaigras, kunststof hallen en windmolens? Waarom zag hij veldleeuweriken en andere akkervogels in uiterwaarden, maar niet in akkers? ‘Caspar loopt’ van Caspar Janssen is een bundeling van verhalen over ons landschap, geschreven vol zelfspot en altijd met een scherp oog voor het detail.

Meer over het boek Caspar Loopt.

Van boer tot bord

Recentelijk heeft de Europese Commissie de strategie ‘Van boer tot bord’ gelanceerd, als onderdeel van de Green Deal. “Als kernpunten van de Green Deal wijzen de biodiversiteits- en de van-boer-tot-bordstrategie de weg naar een nieuw en beter evenwicht tussen natuur, voedselsystemen en biodiversiteit; om de gezondheid en het welzijn van onze bevolking te beschermen en tegelijkertijd de EU concurrerender en veerkrachtiger te maken. Deze strategieën zijn onmisbaar voor de grote transitie die nu voor de deur staat.” Aldus Frans Timmermans. Het stellen van duidelijke doelen voor klimaat en milieu is nodig om een kader en daarmee handelingsperspectief te bieden aan boeren.

Europese Commissie: Van boer tot bord.

Tot slot ...

Vergeet niet de Panorama Vierdaagse van 21-24 september in uw agenda te zetten.

De tour van Panorama Nederland sluiten we af met een online event. Op deze dagen bieden we iedere dag een interessant programma. Dit bestaat onder andere uit het programma Panorama Nederland On tour, de bekendmaking van winnaars van de ontwerpprijsvraag Panorama Lokaal en een live debat.  

Op de hoogte blijven van deze Panorama4Daagse? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief van het College van Rijksadviseurs.