
De Rijksadviseurs over Panorama Lokaal
Met de prijsvraag Panorama Lokaal heeft het College van Rijksadviseurs de typische opgaven en oplossingen voor de stadsrand verkend. In samenwerking met brede coalities van opdrachtgevers, en multidisciplinaire ontwerpteams. Integraal werken maakt het leven niet makkelijker, maar de beloning is groot.
Hier vind je de winnaars van Panorama Lokaal.
Panorama Lokaal heeft de stadsrand op de kaart gezet. Zeven opdrachtgevende coalities hebben ervaring opgedaan met het koppelen van opgaven en belangen in verschillende stadsranden. Daarnaast zijn er 21 ontwerpteams die nu getraind zijn in deze nieuwe opgaven. Tezamen leveren ze een schat aan kennis, inzichten en ideeën, waar de rest van Nederland op voort kan bouwen.
Wil je bewoners betrekken bij veranderingen in de wijk, sluit dan vooral aan bij de sociale netwerken die er al zijn, zegt Monique Kremer, bijzonder hoogleraar actief burgerschap. En neem bewoners serieus, voedt ze met informatie, maar geef ook tegengas, indien nodig.
De stadsrand heeft een enorme potentiële waarde als dynamische ruimte, stelt Erik de Graaf, onderzoeker ruimtelijke economie. Er is plek voor verdichting, maar ook voor energieopwekking, waterberging, houtbouw, CO2-opslag en nieuwe natuur.
Heel veel Nederlanders voelen zich thuis in de voor iedereen bekende woonwijken op de rand van stad en buitengebied, gebouwd in de jaren 60, 70 en 80. Maar zijn deze wijken klaar voor de toekomst?