Terugblik

Dit artikel hoort bij: Panorama Nederland in de Praktijk 5: Tot slot

Van een optimistische toekomstvisie naar de realistische praktijk

Tekst College van Rijksadviseurs
Foto Arenda Oomen

Terugblik Panorama4daagse

Met een Panorama4daagse is de tour van Panorama Nederland afgesloten. Vier dagen lang zetten we in een serie van online uitzendingen – onder leiding van presentatrice Liesbeth Staats - de volgende stap: van een optimistische toekomstvisie naar de realistische en soms weerbarstige praktijk. In dit magazine blikken we terug op deze vierdaagse met een kleine selectie van de vele hoogtepunten. 

Panorama4daagse terugkijken?

Alle uitzendingen van de Panorama4daagse - inclusief de prijsuitreiking van de ontwerpprijsvraag Panorama Lokaal -  zijn online terug te kijken via de website panorama4daagse.nl.

Dag 1: Floris Alkemade

De eerste uitzending ging van start met Floris Alkemade. Vanuit de kloostertuin in Veghel sprak de Rijksbouwmeester met Liesbeth Staats. Een gesprek over solidariteit, de kracht van ontwerp bij maatschappelijke vraagstukken, en over hoe we onze woningbouwopgave kunnen inzetten om betere en leukere steden te krijgen.

Joost Conijn was een van de gasten van deze uitzending. De kunstenaar vertelt over zijn zelfgebouwde vliegtuig, waarmee hij naar Afrika vloog en hoe hij nu zijn eigen huis bouwt: een ronddraaiend huis aangestuurd door een fiets in de woonkamer. Conijn vertelt in deze uitzending over de kracht van verbeelding: “Als iedereen zich houdt aan de regels en iedereen beweegt binnen de grenzen, dan stopt de wereld met draaien. Je moet soms een beetje denken als een kunstenaar.”

“Er moet een risico aan verbonden zijn... dat ik niet de uitkomst weet.” Joost Conijn

Dag 2: Berno Strootman

Op dag twee nam Rijksadviseur voor het Landschap Berno Strootman de kijkers mee naar het Diemerpark in Amsterdam. Hij vertelt hier – vlak bij zijn eigen huis - over het belang van groen in de directe leefomgeving, over hoe het Nederlandse landschap onder druk staat en hoe we weer toe moeten naar een rijk boerenland.

Om een voorbeeld te tonen van het rijke boerenland, gaan we in de uitzending op bezoek bij boerin Welmoed Deinum. Ze vertelt over het biologisch, dynamisch melkveebedrijf dat ze runt samen met haar familie: “We proberen ecologie en economie zo veel mogelijk hand in hand te laten gaan. Ik wil dit stukje grond zo goed mogelijk doorgeven aan de volgende generatie.”

“Wij voeren geen granen, geen soya, geen mais aan onze koeien; alleen maar gras of kuilgras.” Welmoed Deinum

Dag 3: Daan Zandbelt

Daan Zandbelt, Rijksadviseur voor de stad, gaat in de uitzending in gesprek over de kracht van een gemengde wijk. Ook vertelt hij hoe je met ruimtelijke ingrepen gelijke kansen kan creëren voor bewoners. 

Daan Zandbelt is voor deze uitzending te gast in het Wijkpaleis in Rotterdam West. Hier werken makers en bewoners samen aan een wijkbedrijf, waarin buurtgenoten door het ‘samen maken’ elkaar ontmoeten en leren van elkaars kennis en kunde.

“Het idee is dat iedereen iets teruggeeft aan de wijk, echt een social return.”

Donderdag: Live talkshow

De Panorama4daagse werd afgesloten met een live talkshow, rechtstreeks vanuit Theater de Meervaart in Amsterdam. Hierin werd de vraag opgeworpen of het tijd wordt voor een Minister van Ruimte. Tijdens deze slotuitzending van de online Panorama4daagse ging het college in gesprek over deze vraag met stedenbouwkundige Hans Leeflang, wethouder van Utrecht Lot van Hooijdonk en hoogleraar bos- en natuurbeleid aan de WUR, Esther Turnhout. Terugkijken kan via Youtube.